Prof. Dr. İbrahim Vargel

Biyografi

Biyografi

Prof. Dr. İbrahim Vargel

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi Uzmanı

El Cerrahisi Uzmanı

Prof. Dr. İbrahim Vargel, 1955 yılında Aydın’ın Nazilli ilçesinde doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarını Nazilli’de geçirdi. 1973 yılında girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Fizik, Kimya, Biyoloji Bölümünden 1977 yılında mezun oldu. Birçok orta öğretim kurumunda öğretmenlik yaptı. 1979 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başladı ve tıp eğitimini 1986 yılında tamamladı. Zorunlu hizmet bitimi sonrası 1990 yılında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak uzmanlık eğitimine başladı ve asistanlık eğitimimi de 1997 yılında tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 1998 yılında kurulan Türkiye’nin ilk ‘İleri Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Bilimleri Doktora Programı’na başladı. 2003 yılında Kraniyo-Maksillo-Fasiyal Cerrahi alanında Doktora programını (PhD) tamamlayarak ilerleyen kariyerinde bu alanda yoğunlaştı.

2005-2012 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalıştı. Bu sırada KKU Tıp Fakültesi Hastanesi’nde başhekimlik ve anabilim dalı başkanlığı görevlerinde bulundu. 2011 yılında ‘El Cerrahisi’, 2012 yılında ise ‘Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi’ yan dal uzmanlığını aldı. 2012 yılında Rotterdam’da (Hollanda), Erasmus Üniversitesi Sophia Çocuk Hastanesi’nde Kraniyofasiyal Cerrahi ‘DAFPRS Clinical Fellowship’ programını tamamladı. 2014 yılında YÖK bursu ile Pittsburgh Üniversitesi McGowan Rejeneratif Tıp Enstitüsü’nde ‘Doku Mühendisliği ve Rejeneratif, Restoratif Tıp’ konusunda çalışmalara katıldı.

2012 yılı sonunda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’na öğretim üyesi olarak geri döndü. Bu süreçte Araştırma Merkez Müdürlüğü, Biyomühendislik Anabilim Dalı Baskanlığı, lisans ve lisans üstü öğretim-eğitim görevlerinde bulundu. Klinik Uygulamaları kraniyofasiyal anomaliler ve onların cerrahi tedavisi, ortognatik cerrahi, vasküler anomalilerin tanı ve tedavisi, ve doku mühendisliği temel uğraş alanlarını oluşturmuştur. Tıp Fakültesi öğrencilerine, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ve Biyomühendislik Anabilim Dalı’nda uzmanlık öğrencileri ve yüksek lisans/doktora öğrencilerine dersler vermiş onlara danışmanlık yapmıştır.

Konya, Antalya ve Hatay yöresinde kraniyofasiyal anomalili hastalar üzerinde saha taraması, fenotip-genotip çalışmaları ve bu doğumsal anomalilerin klinik araştırmalarını yapmıştır. Elmo 2 geni, ALX geni, X kromozomuna bağlı şaşılık geni ve IL11 gen mutasyonuna bağlı anomalilerin tanı ve tedavisinde yılları alan çalışmalara ve OMIM Katalog’una giren buluşlara imza atmıştır.

Dr. Vargel Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin (TPRECD) yönetim kurulunda değişik kademelerde görevlerde bulunmuştur. 2020-2022 yılları arasında TPRECD’nin başkanlık görevini yapmıştır. Dr. Vargel, plastik cerrahinin birçok uluslararası meslek örgütlerinin (EURAPS, ECFSA, ISAPS ve ASPRS) aktif üyesidir. TÜBİTAK, TÜSEB, Avrupa Birliği Crani-rare ve Expert Tissue projelerinde yürütücü/araştırmacı olarak görev almış ve halen de çalışmalarına devam etmektedir. Avrupa Plastik Cerrahlar Derneği (EURAPS) araştırma konseyi dönem üyesidir. Dr. Vargel’in 112 adet yayınlanmış makalesi 21 adet kitapta bölümü/kitabı, tamamlanmış/devam eden birçok projeleri, patenti ve ödülleri mevcuttur. Google Scholar’a göre H indeksi 28 olup, aldığı toplam atıf sayısı yaklaşık üç bindir. 18 Kasım 2022 tarihi itibari ile HÜTF Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’ndan emekli olmuştur. Dr. Vargel evli ve 1 kız çocuğu babasıdır. Halen özel tababet ve Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomühendislik Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.